Drama Tercipta Satu Ikatan [Slot MegaDrama Astro Ria]
DRAMA : TERCIPTA SATU IKATAN
EPISOD : 20/28
TARIKH TAYANGAN : 29 Disember 2020
WAKTU SIARAN : Isnin-Khamis, 10:00 malam
SIARAN TV : Slot MegaDrama (Astro Ria)
PENULIS SKRIP : Syed Mohamad Taufik Syed Abdul Jalil
PENULIS NOVEL : Lady Amarfi
PENGARAH : Fazli Yahya (Pali Yahya)
PRODUKSI : Suhan Movies & Trading Sdn Bhd
PELAKON : Aeril Zafrel, Hannah Delisha, Izzue Islam, Sophia Barakbah, Nadhir Nasar, Nadiyah Shahab, Esma Daniel, Nada Syuhada, Saharul Ridzwan, Fazira Shafinaz, Hasnol Rahmat, Elnisa Ryun, Qhaira Imani, Zazly Baginda, Liyana Yusof, Azhar Amir, Syed Irfan, Aqil Nahar, Damia Qaissarah, Mia Deen

SINOPSIS TERCIPTA SATU IKATAN
Apakah sebenarnya tujuan Daniyal menerima tawaran Jeffery untuk mengahwini Leanna? Kerana harta atau ada rahsia disebalik itu? Pengakhiran yang indah tidak sama, untuk individu yang berbeza. Leanna dan Daniyal bertemu bahagia. Risa pula, berjaya membebaskan diri dari belenggu kisah lama.

Episod 1 - Leanna seorang anak usahawan yang berjaya iaitu Dato' Jeffery. Daniyal dan rakan-rakannya merancang dengan baik untuk membalas dendam kepada seseorang.

Episod 2 - Dato’ Jeffery sangat berminat dengan Daniyal dan menemukan Daniyal dengan Leanna. Daniyal dan Leanna bersetuju ingin berkahwin. Tetapi sesuatu terjadi kepada Dato’ Jeffery.

Episod 3 - Rissa yang sudah pulang dari luar negara ingin memastikan Daniyal kekal dengan tujuan utama dia. Daniyal mendapat tahu Zhafran cuba untuk mengagalkan rancangannya.

Episod 4 - Leanna mula meragui tentang kematian bapanya selepas menerima satu mesej yang mencurigakan. Rissa dan Sirhan tidak puas hati apabila Daniyal cuba mengubah perancangan asal mereka.

Episod 5 - Leanna mula menyiasat tentang syarikat bapanya kerana ada sesuatu yang tidak kena dengan Daniyal. Daniyal dan Zhafran mula meragui antara satu sama lain. Daniyal menuduh Zafran meracuni fikiran Leanna.

Episod 6 - Leanna dan Daniyal mula tidak tinggal sebumbung kerana Leanna meragui Daniyal mempunyai muslihat tersendiri. Rissa tidak akan mengalah untuk mendapatkan Daniyal dan cuba menghancurkan rancangan Daniyal.

Episod 7 - Leanna mendapat tahu hal sebenar mengenai arwah bapanya dan cerita silam Daniyal. Rissa cuba untuk meracuni fikiran Daniyal apabila Leanna meragui banyak hal tentang Daniyal.

Episod 8 - Zhafran, Rissa dan Sirhan bertemu tanpa Daniyal. Zhafran mengingatkan mereka untuk tidak pentingkan diri. Dalam pada masa yang sama, Zhafran cuba untuk merampas Leanna kembali kepadanya dalam diam.

Episod 9 - Anita sangat terkejut apabila mendapat tahu Leanna pekerjanya adalah anak kepada Dato' Jeffery. Kak Nida mengingatkan Daniyal untuk berhati-hati dengan Zhafran.

SINOPSIS NOVEL TERCIPTA SATU IKATAN
Kematian Jeffery telah membongkar satu persatu hal yang sebelum ini tidak pernah diketahui oleh Leanna tentang bapanya. Hubungan perkahwinan yang sudah lama dibina bersama Daniyal juga tiba-tiba menjadi mangsa curiga. 

Kenapa you kahwin dengan I? - Leanna

Tetapi bila persoalan itu sudah terjawab, hati Leanna tetap tidak sepenuhnya dapat menerima. Masih ada perkara yang tergantung tidak selesai. Layanan Daniyal yang lebih baik dari sebelumnya juga sesekali menimbulkan rasa pelik di hati. Mengapa sikap suaminya berubah?

Because I love you - Daniyal

Walaupun berulang kali menyebut cinta, Daniyal tahu semua itu tidak akan selamanya mampu menutup rahsia yang sudah bertahun disimpan di dalam kamus hidupnya. Kepulangan Risa dalam keadaan dia sedang berusaha membina bahagia menegangkan semula keadaan. Wanita itu tidak akan berhenti mengejar selagi apa yang diinginkan tidak tercapai. 

Lepas you dah sayangkan dia, you terus lupa pada I! Lupa pada sebab asal kita mulakan semua ni! - Risa

Don't do this, Risa.  I don't want to fight with my own sister. - Daniyal

Adakah cinta Daniyal memang benar telus lahir dari hati? Atau sebenarnya kerana ada rasa bersalah yang sedang menggunung tinggi? Leanna pula sekali lagi tersepit di dalam dilema. Antara percayakan suami yang dicinta, atau terus mempertahankan bapa yang sudah tiada.

Apa yang berlaku semuanya tidak pernah melibatkan Leanna. Tapi kenapa di akhirnya dia juga yang terpaksa menanggung semua sengsara?

Post a Comment

0 Comments